worm s eye view photography of alps mountains

IAS PT Solved 2020-Indian Geography

Q69.   With reference to pulse production in India, consider the following statements:

           1.    Black gram can be cultivated as both kharif and rabi crop.

           2.    Green-gram alone accounts for nearly half of pulse production.

           3.    In the last three decades, while the production of kharif pulses has increased, the production of rabi pulses has decreased.

           Which of the statements given above is/are correct?

           (a)  1 only                       (b)   2 and 3 only

           (c)  2 only                       (d)   1, 2 and 3

Ans. (a) 1 only

Q70.   “The crop is subtropical in nature. A hard frost in injurious to it. It requires at least 210 frost-free days and 50 to 100 centimenters of rainfall for its growth. A light welldrained soil capable of retaining moisture is ideally suited for the cultivation of the crop.” Which one of the following is that crop?

           (a)  Cotton                     (b)   Jute

           (c)  Sugarcane               (d)   Tea

Ans. (a) Cotton

Q71.   With reference to solar water pumps, consider the following statements:

           1.    Solar power can be used for running surface pumps and not for submersible pumps.

           2.    Solar power can be used for running centrifugal pumps and not the ones with piston.

           Which of the statements given above is/are correct?

           (a)  1only                        (b)   2 only

           (c)  Both 1 and 2           (d)   Neither 1 nor 2

Ans. (d) Neither 1 nor 2

Q72.   With reference to the current trends in the cultivation of sugarcane in India, consider the following statements:

           1.    A substantial saving in seed material is made when ‘bud chip settlings’ are raised in a nursery and transplanted in the main field.

           2.    When direct planting of setts is done, the germination percentage is better with single-budded setts as compared to setts with many buds.

           3.    If bad weather conditions prevail when setts are directly planted, single-budded setts have better survival as compared to large setts.

           4.    Sugarcane can be cultivated using settlings prepared from tissue culture.

           Which of the statements given above is/are correct?

           (a)  1 and 2 only

           (b)  3 only

           (c)  1 and 4 only

           (d)  2, 3 and 4 only

Ans. (c) 1 and 4 only

Q73.   In the context of India, which of the following is/are considered to be practice(s) of eco-friendly agriculture?

           1.    Crop diversification

           2.    Legume intensification

           3.    Tensiometer use

           4.    Vertical farming

           Select the correct answer using the code given below:

           (a)  1, 2 and                   (b)   3 only

           (c)  4 only                       (d)   1, 2, 3 and 4

Ans. (d) 1, 2, 3 and 4

Q74.   What are the advantages of fertigation in agriculture?

           1.    Controlling the alkalinity of irrigations water is possible.

           2.    Efficient application of Rock Phosphate and all other phosphatic fertilizers is possible.

           3.    Increased availability of nutrients to plants is possible.

           4.    Reduction in the leaching of chemical nutrients is possible.

           Select the correct answer using the code given below:

           (a)  1, 2 and 3                (b)   1, 2 and 4 only

           (c)  1, 3 and 4 only       (d)   2, 3 and 4 only

Ans. (c) 1, 3 and 4 only

Q75.   Consider the following minerals :

           1.    Bentonite

           2.    Chromite

           3.    Kyanite

           4.    Sillimanite

           In India, which of the above are officially designated as major minerals ?

           (a)  1 and 2 only

           (b)  4 only

           (c)  1 and 3 only

           (d)  2, 3 and 4 only

Ans. (d) 2, 3 and 4 only

Q76.   With reference to Ocean Mean Temperature (OMT), which of the following statements is/are correct?

           1.    OMT is measured up to a depth of 260C isotherm which is 129 meters in the south-western Indian Ocean during January-March.

           2.    OMT collected during January – March can be used in assessing whether the amount of rainfall in monsoon will be less or more than a certain long-term mean.

           Select the correct answer using the code given below:

           (a)  1 only                       (b)   2 only

           (c)  Both 1 and 2           (d)   Neither 1 nor 2

Ans. (b) 2 only

Q77.   With reference to chemical fertilizers in India, consider the following statements:

           1.    At present, the retail price of chemical fertilizers is marketdriven and not administered by the Government.

           2.    Ammonia, which is an input of urea, is produced from natural gas.

           3.    Sulphur, which is a raw material for phosphoric acid fertilizer, is a by-product of oil refineries.

           Which of the statements given above is/are correct?

           (a)  1 only                       (b)   2 and 3 only

           (c)  2 only                       (d)   1, 2 and 3

Ans. (b) 2 and 3 only

Q78.   With reference to India’s Desert National Park, which of the following statements are correct?

           1.    It is spread over two districts

           2.    There is no human habitation inside the park.

           3.    It is one of the natural habitats of Great Indian Bustard.

           Select the correct answer using the code given below:

           (a)  1 and 2 only            (b)   2 and 3 only

           (c)  1 and 3 only            (d)   1, 2 and 3

Ans. (c) 1 and 3 only

Q79.   Siachen Glacier is situated to the

           (a)  East of Aksai Chin (b)   East of Leh

           (c)  North of Gilgit        (d)   North of Nubra Valley

Ans. (d) North of Nubra Valley

What you say about this

X
%d bloggers like this: