beige analog compass

IAS PT Solved 2020-GS-1, India & World Geography

Q 1.   Consider the following pairs:

           (1)  River Flows into

           (2)  Mekong – Andaman Sea

           (3)  Thames – Irish Sea

           (4)  Volga – Caspian Sea

           (5)  Zambezi – Indian Ocean

           Which of the pairs given above is/are correctly matched?

           (a)  1 and 2 only            (b)   3 only

           (c)  3 and 4 only            (d)   1, 2 and 4 only

Ans. (c) 3 and 4 only

Q 2.   Consider the following statements :

           1.    Jet streams occur in the Northern Hemisphere only.

           2.    Only some cyclones develop an eye.

           3.    The temperature inside the eye of a cyclone is nearly 10°C lesser than that of the surroundings.

           Which of the statements given above is/are correct?

           (a)  1 only                       (b)   2 and 3 only

           (c)  2 only                       (d)   1 and 3 only

Ans. (c) 2 only

Q 3.   Which of the following are the reasons/factors for exposure to benzene pollution?

           1.    Automobile exhaust

           2.    Tobacco smoke

           3.    Wood burning

           4.    Using varnished wooden furniture

           5.    Using products made of polyurethane

           Select the correct answer using the code given below:

           (a)  1, 2 and 3 only

           (b)  2 and 4 only

           (c)  1, 3 and 4 only

           (d)  1, 2, 3, 4, and 5

Ans. (d) 1, 2, 3, 4, and 5

Q 4.   With reference to Indian elephants, consider the following statements:

           (1)  The leader of an elephant group is a female

           (2)  The maximum gestation period can be 22 months.

           (3)  An elephant can normally go on calving till the age of 40 years only.

           (4)  Among the States in India, the highest elephant population is in Kerala.

           Which of the statements given above is/are correct?

           (a)  1 and 2 only            (b)   2 and 4 only

           (c)  3 only                       (d)   1, 3 and 4 only

Ans. (a) 1 and 2 only

Q 5.   Which of the following Protected Areas are located in Cauvery basin?

           (1)  Nagarhole National Park

           (2)  Papikonda National Park

           (3)  Sathyamangalam Tiger Reserve

           (4)  Wayanad Wildlife Sancturary

           Select the correct answer using the code given below

           (a)  1 and 2 only

           (b)  3 and 4 only

           (c)  1, 3 and 4 only

           (d)  1, 2, 3 and 4

Ans. (c) 1, 3 and 4 only

Q 6.   With reference to India’s biodiversity, Ceylon frogmouth, Coppersmith barbet, Gray-chinned minivet and White-throated redstart are

           (a)  Birds                         (b)   Primates

           (c)  Reptiles                   (d)   Amphibians

Ans. (a) Birds

Q 7.   Which one of the following protected areas is wellknown for the conservation of a sub-species of the Indian swamp deer (Barasingha) that thrives well on hard ground and is exclusively graminivorous?

           (a)  Kanha National Park

           (b)  Manas National Park

           (c)  Mudumalai Wildlife Sanctuary

           (d)  Tal Chhapar Wildlife Sanctuary

Ans. (a) Kanha National Park

Q 8.   Steel slag can be the material for which of the following?

           1.    Construction of base road

           2.    Improvement of agricultural soil

           3.    Production of cement

           Select the correct answer using the code given below:

           (a)  1 and 2 only

           (b)  2 and 3 only

           (c)  1 and 3 only

           (d)  1, 2 and 3

Ans. (d) 1, 2 and 3

Q 9.   Which of the following are the most likely places to find the musk deer in its natural habitat?

           1.    Ascot Wildlife Sanctuary

           2.    Gangotri National Park

           3.    Kishanpur Wildlife Sanctuary

           4.    Manas National Park

           Select the correct answer using the code given below:

           (a)  1 and 2 only

           (b)  2 and 3 only

           (c)  3 and 4 only

           (d)  1 and 4 only

Ans. (a) 1 and 2 only

Q 10.   In rural road construction, the use of which of the following is preferred for ensuring environmental sustainability or to reduce carbon footprint?

           (a)  Copper slag

           (b)  Cold mix asphalt technology

           (c)  Geotextiles

           (d)  Hot mix asphalt technology

           (e)  Portland cement

Ans. (a) Copper slag

Q 11.   Consider the following statements:

           1.    Coal ash contains arsenic, lead and mercury.

           2.    Coal-fired power plants release sulphur dioxide and oxides of nitrogen into the environment.

           3.    High ash content is observed in Indian coal.

           Which of the statements given above is/are correct?

           (a)  1 only

           (b)  2 and 3 only

           (c)  3 only

           (d)  1, 2 and 3

Ans. (d) 1, 2 and 3

Q 12.   What is the use of biochar in farming?

           1.    Biochar can be used as a part of the growing medium in vertical farming.

           2.    When biochar is a part of the growing medium, it promotes the growth of nitrogen-fixing microorganisms.

           3.    When biochar is a part of the growing medium, it enables the growing medium to retain water for longer time.

           Which of the statements given above is/are correct?

           (a)  1 and 2 only

           (b)  2 only

           (c)  1 and 3 only

           (d)  1, 2 and 3

Ans. (d) 1, 2 and 3

Q 13.   If a particular plant species is placed under Schedule VI of The Wildlife Protection Act, 1972, what is the implication?

           (a)  A licence is required to cultivate that plant.

           (b)  Such a plant cannot be cultivated under any circumstances.

           (c)  It is a Genetically Modified crop plant.

           (d)  Such a plant is invasive and harmful to the ecosystem.

Ans. (a) A licence is required to cultivate that plant.

Q 14.   What is/are the advantage/advantages of zero tillage in agriculture?

           1.    Sowing of wheat is possible without burning the residue of previous crop.

           2.    Without the need for nursery of rice saplings, direct planting of paddy seeds in the wet soil is possible.

           3.    Carbon sequestration in the soil is possible.

           Select the correct answer using the code given below:

           (a)  1 and 2 only            (b)   2 and 3 only

           (c)  3 only                       (d)   1, 2 and 3

Ans. (d) 1, 2 and 3

Q 15.   According to India’s National Policy on Biofuels, which of the following can be used as raw materials for the production of biofuels?

           1.    Cassava

           2.    Damaged wheat grains

           3.    Groundnut seeds

           4.    Horse gram

           5.    Rotten potatoes

           6.    Sugar beet

           Select the correct answer using the code given below:

           (a)  1, 2, 5 and 6 only

           (b)  1, 3, 4 and 6 only

           (c)  2, 3, 4 and 5 only

           (d)  1, 2, 3, 4, 5 and 6

Ans. (a) 1, 2, 5 and 6 only

Q 16.   Which one of the following statements best describes the term ‘Social Cost of Carbon’?

           It is a measure, in monetary value, of the

           (a)  Long-term damage done by a tone of CO2 emissions of a given year.

           (b)  Requirement of fossil fuels for a country to provide goods and services to its citizens, based on the burning of those fuels.

           (c)  Efforts put in by a climate refugee to adapt to live in a new place.

           (d)  Contribution of an individual person to the carbon footprint on the planet Earth.

Ans. (a) Long-term damage done by a tone of CO2 emissions of a given year.

Q 17.   Consider the following statements:

           1.    36% of India’s districts are classified as “overexploited” or “critical” by the Central Ground Water Authority (CGWA).

           2.    CGWA was formed under the Environment (Protection) Act.

           3.    India has the largest area under groundwater irrigation in the world.

           Which of the statement given above is/are correct?

           (a)  1 only

           (b)  2 and 3 only

           (c)  2 only

           (d)  1 and 3 only

Ans. (b) 2 and 3 only

Q 18.   Among the following Tiger Reserves, which one has the largest area under “Critical Tiger Habitat”?

           (a)  Corbett

           (b)  Ranthambore

           (c)  Nagarjunsagar-Srisailam

           (d)  Sunderbans

Ans. (c) Nagarjunsagar-Srisailam

What you say about this

X
%d bloggers like this: