IAS PT 2020 : Modern History

Q  1.    Which of the following statements correctly explains the impact of Industrial Revolution on India during the first half of the nineteenth century?

            (a)  Indian handicrafts were ruined.

            (b)  Machines were introduced in the Indian textile industry in large numbers.

            (c)   Railway lines were laid in many parts of the country.

            (d)  Heavy duties were imposed on the imports of British manufactures.

Ans. (a) Indian handicrafts were ruined.

Q  2.    With reference to the book “Desher Katha” written by Sakharam Ganesh Deuskar during the freedom struggle, consider the following statements:

            1.    It warned against the Colonial State’s hypnotic conquest of the mind.

            2.    It inspired the performance of swadeshi street plays and folk songs.

            3.    The use of ‘desh’ by Deuskar was in the specific context of the region of Bengal.

            Which of the statements given above are correct?

            (a)  1 and 2 only

            (b)  2 and 3 only

            (c)   1 and 3 only

            (d)  1, 2 and 3

Ans. (d) 1, 2 and 3

Q  3.    The Gandhi-Irwin Pact included which of the following?

            1.    Invitation to Congress to participate in the Round Table Conference

            2.    Withdrawal of Ordinances promulgated in connection with the Civil Disobedience Movement

            3.    Acceptance of Gandhiji’s suggestion for enquiry into police excesses

            4.    Release of only those prisoners who were not charged with violence

            Select the correct answer using the code given below:

            (a)  1 only                        (b)    1, 2 and 4 only

            (c)   3 only                        (d)    2, 3 and 4 only

Ans. (b) 1, 2 and 4 only

Q  4.    The Vital-Vidhwansak, the first monthly journal to have the untouchable people as its target audience was published by

            (a)  Gopal Baba Walangkar

            (b)  Jyotiba Phule

            (c)   Mohandas Karamchand Gandhi

            (d)  Bhimrao Ramji Ambedkar

Ans. (a) Gopal Baba Walangkar

Q  5.    In the context of Indian history, the Rakhmabai case of 1884 revolved around

            1.    Women’s right to gain education

            2.    Age of consent

            3.    Restitution of conjugal rights

            Select the correct answer using the code given below:

            (a)  1 and 2 only

            (b)  2 and 3 only

            (c)   1 and 3 only

            (d)  1,2 and 3

Ans. (b) 2 and 3 only

Q  6.    Indigo cultivation in India declined by the beginning of the 20th century because of

            (a)  peasant resistance to the oppressive conduct of planters

            (b)  its unprofitability in the world market because of new inventions

            (c)   national leaders opposition to the cultivation of indigo

            (d)  Government control over the planters

Ans. (b) its unprofitability in the world market because of new inventions

Q  7.    Wellesley established the fort William College at Calcutta because

            (a)  he was asked by the Board of Directors at London to do so

            (b)  he wanted to revive interest in oriental learning in India

            (c)   He wanted to provide William Carey and his associates with employment

            (d)  he wanted to train British civilians for administrative purpose in India

Ans. (d) he wanted to train British civilians for administrative purpose in India

Q  8.    With reference to the history of India, “Ulgulan” or the Great Tumult is the description of which of the following event?

            (a)  The Revolt of 1857

            (b)  The Mappila Rebellion of 1921

            (c)   The Indigo Revolt of 1859-60

            (d)  Birsa Munda’s Revolt of 1899-1900

Ans. (d) Birsa Munda’s Revolt of 1899-1900

What you say about this

X
%d bloggers like this: